В наши дни девизът на Катар в света на туризма и пътешествията е “Мечтите оживяват” и за това е доста лесно да се даде просто и разбираемо обяснение. Достатъчно е само да видите силуета на столицата Доха за да разберете за какво иде реч.

Страната само до преди трийсетина години беше една безводна и безплодна пустиня, лишена от живот и от почти всички удобства и предимства, което иначе свързваме със съвременното общество.

Пейзажът бе напълно доминиран от бледи и голи пясъци, които необятно се простираха до където стига погледа, а на фона на това се виждаха само малки и невзрачни постройки, в които живееше малобройното население на близко източната страна. Днес след по-малко от три десетилетия градът изглежда като дошъл от друг свят.

Небостъргачи с най-модерна и иновативна архитектура, създадено от стомана и от стъкло, се издигат величествено сякаш се стремят да забият върховете си в небето, а фасадите им подобно на някакво огромно огледало отразяват светлината, придавайки вид на столицата Доха скъпоценен камък.

Катар извън Доха...

Не случайно говорейки за Катар преминаваме постепенно към Доха. Градът е на практика само столица на малката арабска страна, но на практика Доха е и всичко друго.

Тук е съсредоточен целият икономически, културен, политически и разбира се не на последно място социален живот на страната. Извън Доха няма нищо - само гола и безжизнена пустиня, в която няма как да се намери и едно растение или капчица вода.

Но днес екскурзия до Катар ще ви отведе до една от най-богатите страни в света и богатството идва именно от недрата на пустинята, които са пълни с петрол, наричан най-често “черното злато”. Именно това прави страната толкова блестяща, лъскава и богата, с което привлича своите многобройни посетители.

Морето…

Морето, или ако трябва да сме по-конкретни водите на Персийския залив, ограждат Катар т всички страни. Малката арабска държава се облагодетелства от това по различен начин, като един от плюсовете е влиянието върху развитието на динамичната туристическа индустрия.

Плажовете на Катар са идеални за почивка, като столицата Доха става все по-известна с това на световните пазари. Все повече хора идват тук привлечени от златистите пясъци и чистото море, от топлите води, които са идеални за къпане на практика по всяко време от годината.

Слънчевото и топло време дори прави така, че зимните месеци да са пожелано и привлекателно време за почивка от самото лято, през което жегата може да стане просто нетърпима.