Съвременен Дубай представлява неповторим туристически център, който предлага на гостите си съчетание от културно-историческо наследство и модерни развлекателни центрове и атракциони. Тук всеки може да открие нещо за себе си, което да превърне екскурзията му до тази страна в несравнимо преживяване.


Исторически забележителности и музеи


Любителите на историята и архитектурата най-напред могат смело да се отправят към историческата област Бакирия, един от най-старите квартали на Дубай. Мястото е съхранило автентичния облик на града. Тук е запазен и един от най-ярките шедьоври на източната архитектура – домът-музей на Шейх Саид. В него посетителите могат да разгледат експозиции, които дават ярка представа за живота в столицата на емирството от началото на миналия век, както и да научат в детайли историята на управляващите династии на емирството.


Не по-малко интересна културна забележителност е етнографското селище Heritage Village, което представлява своеобразен музей под открито небе. Тук можете да се запознаете с историческото минало на арабския народ, неговия начин на живот и традиции, да научите повече за древните видове занаяти и да купите нещо от местните уникални предмети като сувенири.


Сред стените на древната дубайска крепост Ал Фахид в квартала Бур Дубай се намира най-известният исторически музей на емирството. Крепостта разказва за бита, културата и традицията на бедуините и смайва с размерите и великолепието си. Античността тук среща модерните технологии, които са използвани в експозициите на музея и подобно на машина на времето пренасят посетителите сред реални исторически събития.


Желаещите да се докоснат до ислямския свят могат да посетят два изумителни шедьовъра на мюсюлманското изкуство – джамията Джумейра и Голямата джамия, които са сред най-изящните архитектурни съоръжения в Обединените арабски емирства.


Представления, театри и галерии


Културният тур тук не се ограничава единствено със съзерцаването на уникални исторически съоръжения, красива архитектура и увлекателни експозиции в музеите. За гостите на Дубай, които търсят още по-впечатляващи културни развлечения се предлагат много допълнителни възможности.


Спектакълът Al Saheel е сред най-впечатляващите и колоритни шоу програми, на които могат да се насладят пътешествениците. Представлението е уникално съчетание от цирково и театрално изкуство, актьорско майсторство и акробатично зрелище.


Най-силно културата и традициите на арабския народ могат да се почувстват в спектаклите на Al Ahli Theatre Club. Произведенията, които се играят на сцените му са изцяло на арабски език. През летните месеци в театъра се организират различни курсове и мастър класове по театрално изкуство за деца.


Любителите на мюзикълите и пантомимата със сигурност ще оценят репертоара на Dubai Drama Group, а поклонниците на балетното изкуство могат да посетят Ballet Centre – една от най-старите школи за балет в емирството, която се отличава със съвременните си възгледи по отношение на класически постановки.


Един от най-добрите театри наоколо е театър “Мадинат”, който радва посетителите си както с най-доброто от руския балет, така и с популярни постановки, играни на Бродуей. Общественият театър на Дубай – DUCTAC, предлага прекрасно многообразие от детски представления, а в Центъра на класическата музика често гостуват световноизвестни цигулари и пианисти.


Художествените галерии, разположени на територията на най-големия град и столица на емирството, предлагат най-различни оригинални експозиции за всеки вкус. Почитателите на изобразителното изкуство трябва да обърнат внимание на два основни центъра – кварталите Бастакия и Ал Куоз, където са съсредоточени най-големите галерии на Дубай. Популярни изложби на традиционното индийско изобразително изкуство могат да бъдат разгледани в 1x1 Art Gallery и Bagash Gallery, а виетнамски художествени произведения са изложени в “Червената галерия”.


Както сами се убеждавате, в Дубай има стотици начини да прекарате времето си увлекателно и приятно, да разширите кръгозора си на пътешественик и да се приобщите към източната култура, традиции и обичаи.


Семеен отдих


Наред с културните си и исторически забележителности, Дубай предлага и прекрасни възможности за семейна почивка. Гигантските аквапаркове, великолепните плажове и разкошните градски паркове създават чудесни условия за пълноценен отдих на малки и големи.
Аквапаркове


Един от най-големите развлекателни аквапаркове в Близкия Изток е Wild Wadi. За него може да се каже, че е създаден изцяло в духа на арабска приказка. Въпреки относително малката си площ аквапарк Wild Wadi предлага изключително разнообразие от приключения. Паркът включва 23 атракциона, които подаряват незабравими спомени на гостите. Wild Wadi е изграден в престижния квартал Джумейра, което го прави леснодостъпен за всеки турист.


В хотел Atlantis се намира другият най-известен аквапарк, известен като Aquaventure. Тук човек буквално няма да усети как е излетял денят, увлечен от разнообразието на различните водни развлечения. На най-малките си гости аквапаркът предлага забавления в специални детски басейни със страхотни водни пързалки. Aquaventure разполага и със свои частен плаж, прекрасно място за любителите на пълноценния и спокоен отдих.


Океанариум и делфинариум


Хотел Atlantis разполага с още едно прекрасно място, на което да се насладите по време на семейната си почивка – уникалният океанариум Lost Chambers. В това страхотно подводно царство са събрани 65 000 представители на морските дълбини от цял свят. Залите на океанариума са тематично оформени, което позволява на посетителите да се потопят в духа на тайнствената Атлантида. През стъклените стени се виждат руините на потопената на океанското дъно митична страна, а сред потъналите корабни съдове плават невероятни водни обитатели. Посещението в Lost Chambers е увлекателно зрелище  и освен че носи удоволствие, обогатява и знанията ни за подводния свят.


В хотел Atlantis се намира и другата голяма атракция за всяко семейство – делфинариумът Dolphin Bay. Деца и родители могат не само да се снимат с делфините, но и да поиграят и поплуват заедно с тях. Срещата с тези удивителни представители на животинския свят оставя неизлечими впечатления у всеки. В Dolphin Bay има и образователен център, в който децата могат да научат много любопитни факти за живота на делфините.


Дубайленд


Най-грандиозният развлекателен проект на града се нарича с колоритното име “Дубайленд”. Това е един прекрасен свят на атракционни - тук се намира поредният внушителен аквапарк Aqua Dunya, Леденият дворец позволява на гостите да се докоснат до истински арктически студ, а удивителният Град на чудесата пресъздава съществуващи или някога съществували изумителни архитектурни съоръжения в естествените им размери.


Бурдж Халифа


Най-хубавото оставяме за накрая – посещението на най-високата кула в света Бурдж Халифа. Със своите 828 метра небостъргачът, чието изграждане струва 1,5 млрд. долара, безспорно представлява най-внушителната конструкция на цялата планета. Да се насладите на величието на Дубай от птичи поглед е преживяване, което няма да забравите за цял живот, така че не се колебайте нито за секунда – просто го направете!


Виж офертите в Дубай