Макар и не много популярни, екскурзиите до Албания бързо набират известност и тя става все по-желана туристическа дестинация. За 21-ви век е истинска рядкост да остане неоткрито и неусвоено от гледна точка на туристически потенциал място като това.

Страната лежи на брега на Средиземно море, там където то се слива с Адриатическо море. Страната представлява истинско съкровище с безкраен туристически потенциал.

Великолепен климат на Албания…

Подобно на повечето страни по брега на Средиземно море, Албания има превъзходен климат за почивки, който няма да бъде преувеличено ако опишем като един от най-добрите в света.

Тук лятото е много дълго и горещо, което го прави идеално за почивка на брега на морето. То обикновено идва с температури над 30 градуса, като това се съчетава с изобилие от слънчева светлина, безоблачно небе и много приятен лек ветрец, който идва от към морето.

Зимите в Албания не са подходящи за плаж, но са наистина меки и приятни, така че ако искате да живеете в малката южноевропейска страна, тогава трябва да имате доста добри очаквания за много меки дни и температури около 10 - 15 градуса дори и през най-студените месеци.

Плажовете…

Това, с което Албания може да плени всеки турист и да го накара да изпита истинска любов към красотата на природата е крайбрежието. То е наистина великолепно, като не отстъпва и на милиметър зад красотата на Хърватия, Гърция или Черна гора, които са популярни плажни дестинации.

Най-хубавите плажове в Албания ще намерите в южната част на страната около бреговете на гръцкия остров Корфу, който лежи току пред албанското крайбрежие. Тази част от страната е известна под името Албанска ривиера и може да ви смае с тюркоазената си вода и бял пясък.

Тъй като пясъкът е твърд и едрозърнест, той не предизвиква замътняване на водата и по този начин тя остава винаги изключително бистра и прозрачна.

Храната…

Има още едно нещо, на което трябва да обърнете специално внимание, докато сте в Албания, и това е местната кухня. Тя е едно специфично съчетание от деликатеси, характерни за Балканите, средиземноморски полъх и атрактивни и изпълнени със силни вкусове ястия, типични за Турция.

Местните кулинарни традиции имат общо с всяка една от съседните страни, но разбира се съвсем естествено имат и особености, които са си типични единствено за Албания.